Nye projekter

Kunstterapi for traumatiserede flygtninge

På vej mod nye muligheder -tegnet af en deltager

Rummet er fyldt med farver, mønstre og fotos. Billeder og silketørklæder hænger på væggen og vil også have opmærksomhed. Kvinder med og uden tørklæder går omkring det store bord og vælger motiver til inspiration. Stemningen er rolig og koncentreret. En nøgle, to plastikdelfiner og lyserøde roser sætter gang i tankerne og bliver langsomt omformet til farverige collager.

 

54-årige Sadia, som har været med i Oasis kunstterapigruppe ad to omgange, vælger de to delfiner og fortæller, at hun elsker havet, men ikke kan svømme.

   "Jeg er bange for havet, men bare synet af delfiner og havet beroliger mig. Da jeg så de to fisk, kom havet til mig," siger hun og fortæller, at hendes far troede, at han kunne lære hende at svømme ved at kaste hende i havet, som om hendes finner så ville folde sig ud og hun kunne svømme.

   "Det var en meget forkert måde at lære at svømme på. Han troede det kom af sig selv," funderer Sadia.

En anden deltager, Khadija på 48 år, siger at det er hårdt, men nødvendigt at komme til kunstgruppen hver onsdag:

   "Smerten og tankerne kommer ud på papiret, men de stopper ikke her. De fortsætter bagefter." Hun tilføjer, at det er følelsen, mens hun tegner, der er det vigtige. Hun går ikke så meget op i resultatet på papiret.

Det ordløse giver adgang til ord

Psykomotorisk terapeut Lea Bendtsen og psykolog Nanna Wibholm har stået for processen i det kunstterapeutiske gruppetilbud siden 2010, én gang om ugen i tre timer. Gruppen fungerer som supplement til den øvrige behandling. Alle deltagere har gået i individuel behandling forud for gruppen.

   "Kunstterapien giver en særlig adgang til at bearbejde deltagernes traumatiske historie og deres nuværende liv," fortæller Nanna Wibholm og forklarer, at deltagerne også tager deres oplevelser med ind i den individuelle terapi og omvendt har terapeuten også bragt det ind i terapien.

   "De har siddet og kigget på billederne sammen og talt om betydningen af dem," supplerer Lea Bendtsen. Det gør de også i selve gruppebehandlingen. Hun vurderer, at mange har lettere ved at udtrykke sig billedligt, gennem kroppen, end verbalt. 

   Mange traumatiserede, som lider under den fragmentering, der er sket i deres liv pga. krig, flugt og et liv i eksil, har svært ved at opleve kontinuitet og sammenhæng i deres liv.

   "Det er svært at bringe dem i en kontinuerlig retning af forandring, men det virker som om billderne skaber en sammenhæng for dem," siger hun.

Eller som beskrevet i gruppetilbuddet, 2013:

Dette arbejde med det konkrete produkt giver adgang til nye erfaringer af egen identitet i form af kontinuitet, personlig stil og empowerment. Gruppens arbejdende værksted faciliterer fokuseret nærvær og fordybelse i egen indre proces, i en sammenhæng med andre. Dialog og refleksion udspringer omkring det kreative produkt som et fælles tredje. 

Hent pjece om kunstterapi her

Begge patienter optræder anonymt, men deres rigtige navne er redaktionen bekendt.

 

 

Webdesign: Webbureauet 1101K