Flygtningenævnet giver nu asyl til piger og kvinder fra Afghanistan

08.03.2023 | Af: Tanja Weiss

Foto: MASKOT, Polfoto

Det er første gang, at Flygtningenævnet har anerkendt kvinder og piger fra et helt land som flygtninge - alene på grund af deres køn. Men kun hvis de allerede har søgt asyl i Danmark.

På grund af menneskerettighedssituationen for kvinder og piger i Afghanistan besluttede Flygtningenævnet den 30. januar 2023 at ændre praksis: Nu vil afghanske kvinder og piger, som har søgt asyl i Danmark, blive tildelt flygtningestatus (udlændingelovens § 7, stk. 1) på grund af den risiko, som de ville være udsat for i Afghanistan, hvis de blev tvunget til at rejse hjem.

Flygtningenævnet har truffet beslutningen baseret på baggrundsoplysninger om situationen i Afghanistan, herunder EU’s Asylagenturs Country Guidance og andre menneskerettighedsrapporter, såsom Dansk Flygtningehjælps rapport ”Afghanistan Conference - The Human Rights Situation after August 2021”, som blev udgivet den 30. december 2022.

Kun asyl til dem, der allerede er i landet

Det er vigtigt at være opmærksom på, at man kun kan søge asyl i Danmark, hvis man allerede er i landet. Det forventes heller ikke, at Flygtningenævnets praksisændring vil medføre andre ændringer - hverken i forhold til visarestriktioner eller genbosætning. Flygtningenævnet har skrevet information om ændringerne på deres hjemmeside på både Dari og Pashto.

Nævnet skal selv genoptage sagerne

Flygtningenævnet har besluttet på et ekstraordinært møde, at nævnet af egen drift bør genoptage sager vedrørende kvindelige afghanske statsborgere, hvor nævnet i perioden efter den 16. august 2021 har truffet afgørelser. Det drejer sig om sager, hvor der er givet afslag på opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, hvor der er afgørelse om inddragelse, nægtelse af forlængelse eller bortfald af opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, eller hvor nævnet har truffet afgørelse om, at der kan ske udsendelse af en udlænding, der har haft eller har ansøgt om opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, men er udvist ved dom.

Genoptagelsen sker som udgangspunkt med henblik på at meddele de pågældende opholdstilladelse efter udlændingelovens § 7, stk. 1. En foreløbig optælling viser, at der er tale om cirka 10 personsager.

Det er en betydningsfuld ændring, da Flygtningenævnet ikke tidligere har anerkendt kvinder og piger fra et helt land som flygtninge på grund af deres køn.

Du kan læse hele nyheden fra Flygtningenævnet her