Ti dage før Taleban indtog Kabul, pressede regeringen på for at sende afghanere hjem

18.08.2021

Så sent som ti dage før, Taleban indtog Kabul, pressede den danske regering på for at få genoptaget tvangshjemsendelser til Afghanistan. Forløbet vækker nu hård kritik fra regeringens støttepartier


Fire uger efter, at den nu forhenværende afghanske regering den 8. juli med henvisning til landets kaotiske situation introducerede et midlertidigt tremåneders stop for tvangsudsendelser af afviste afghanske asylansøgere, var udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) medunderskriver på en opfordring til EU-Kommissionen om at lægge pres på de afghanske myndigheder.

Sammen med ministerkolleger fra Østrig, Grækenland, Tyskland, Holland og Belgien ønskede Tesfaye, at EU indledte »en forstærket dialog« med de afghanske myndigheder med fokus på det påtrængende behov for at kunne fortsætte tilbagesendelser af afviste afghanske asylansøgere såvel frivillige som tvungne.

Dagbladet Information har fået aktindsigt i opfordringen, som er dateret torsdag den 5. august og sendt til Kommissionens næstformand og kommissæren for indre anliggender.

At Danmark så sent ønskede at fastholde muligheden for at tvangsudsende afviste afghanske asylansøgere, får nu kras kritik fra regeringens støttepartier.

  "For 12 dage siden vidste vi godt, at situationen i Afghanistan var ekstremt alvorlig. Siden da er den blevet endnu værre, men selv for 12 dage siden kunne man ikke forsvare det," siger Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund.

SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge, kalder ministerens brev »håbløst«.

 "Jeg kan kun ryste på hovedet af det. Mens folk i øvrigt kæmper for deres liv og for at komme ud, så skulle vi blive ved med at sende folk tilbage. Jeg mangler ord for, hvor skævt det er," siger han og tilføjer:

 "Jeg gider ikke at høre på undskyldninger om, at det var den 5. august, og at tingene så anderledes ud. Enhver kunne se, at det bare var et spørgsmål om tid, inden landet blev overtaget af Taleban."

Brevet til Kommissionen viser, "at det vigtigste for regeringen er at få asylansøgere sendt væk og ikke deres sikkerhed", mener De Radikales politiske ordfører, Andreas Steenberg.

I midten af juli opfordrede Dansk Flygtningehjælp sammen med andre organisationer til at berosætte alle tvangsmæssige udsendelser, oplyser asylchef Eva Singer. Adspurgt om det var rigtigt af regeringen at lægge pres på de afghanske myndigheder om tvangshjemsendelser, svarer hun:

 "Det var det oplagt ikke."

Læs hele artiklen i Information


Webdesign: Webbureauet 1101K