Er du pårørende til en fra Afghanistan?

27.08.2021

Alle generationer rammes af Afghanistans tragedie. Oasis har fået flere henvendelser fra børn af flygtninge fra Afghanistan. Derfor holder vi nu infomøde om traumerreaktioner torsdag den 14. oktober kl. 16.30 hos Mellemfolkeligt Samvirke.


   "Min mor brød fuldstændig sammen midt i bussen, da hun så TV 2 News fra Afghanistan!"

   "Jeg var den, der skulle ringe og fortælle familien, at min moster var blevet dræbt af Taliban, fordi hun var jurist og menneskerettighedsforkæmper. Alle mine mareridt fra for 30 år siden er kommet tilbage - hele døgnet!"

   "Min voksne datter, som er uddannet læge i Danmark og kom til Danmark som lille, husker pludselig ting fra krigen og får flashbacks, så hun har måttet sygemelde sig"

Det er nogle af de reaktioner vi hører i Oasis fra børn, som er født eller opvokset i Danmark, men har afghanske forældre og fra dem, som er i behandling med symptomer på PTSD, som er blusset voldsomt op igen pga. det, der foregår lige nu i Afghanistan. 

   "Mange af mine veninder, har været nødt til at sygemelde sig fra deres arbejde eller studier."

Det fortæller en yngre kvinde med afghanske rødder, som har kontaktet Oasis. De kan simpelthen ikke koncentrere sig og har travlt med også at trøste og passe deres forældre, som bryder sammen på stribe.

Psykolog Merete Aasborg, Oasis, vurderer, at alle der selv har oplevet krig eller er pårørende til nogen fra Afghanistan og følger med i nyhederne om Talibans magtovertagelse kan risikere at blive retraumatiseret eller sekundært traumatiseret.

   " I Oasis arbejder vi både med dem, hvis symptomer blusser op igen og som er vidne til deres forældres reaktioner. Vi ved, at det hjælper at tale om det, at være sammen med andre og hvis man kan, lade være med at følge med i nyhederne i døgndrift."

Den sidste del er den sværeste, fordi mange er helt afskåret fra kontakten til deres pårørende. Så det kan være svært at lade være - medmindre man slukker sin mobil helt og ikke ser andre medier. Selvom det er hårdt, så anbefaler Oasis at gøre det alligevel.

Oasis inviterer også pårørende ind i behandlingen og oplyser om, hvad symptomerne på PTSD er og hvad man selv kan gøre, hvis man får symptomerne.

Hvis du er pårørende til en fra Afghanistan, og har brug for behandling, kan du også henvende dig selv til Oasis på: 3526 5726 eller gå til din egen læge og blive henvist til behandling. Se Henvisningsskemaerne her.

Eller du kan deltage i infomøde for danskafghanere på torsdag den 14. oktober kl. 16.30 hos Mellemfolkeligt Samvirke, Fælledvej 12, 2200 København N. 

Tilmeld dig her


Webdesign: Webbureauet 1101K