"Oasis møder patienten på en særlig måde"

16.12.2022
Af: Tanja Weiss

Med varme, tillid, alvor og humor. Den skræddersyede, helhedsorienterede og relationelle tilgang er nødvendig i de meget komplekse liv, som patienterne kommer med.


Sådan sagde psykologstuderende, Karen Damgaard, ved sin afskedstale i går, da hendes prakikforløb i Oasis sluttede. Hun er fulgt med patienterne i alle behandlerrum. 

   "Jeg har fulgt patienten hele vejen rundt hos psykologen, socialrådgiveren, kropsbehandleren og hos psykiateren. Det hele giver mening. Alle tilgange hjælper til at holde fast i håbet for den enkelte patient, som ofte kommer uden håb for fremtiden, fordi de har mistet så meget i fortiden," siger Karen Damgaard, som nu næsten kan kalde sig psykolog, da Oasis var sidste station, inden hun er færdiguddannet i januar.

Men inden hun kaster sig ud jobsøgningen, går turen til Mexico. Her skal hun i en måned rejse rundt og besøge venner og seværdigheder, men hun er ikke i tvivl om, at hun vil komme hjem og arbejde med en målgruppe, der minder om Oasis´. Men er heller ikke i tvivl om, at det kræver mere end een tilgang at komme omkring de komplekse liv:

   "Jeg har helt sikkert ikke lyst til at skulle sidde alene - det tværfaglige arbejde er nødvendigt. Desuden har jeg fået øjnene op for, at kollegaer meget reelt kan udgøre en redningskrans i dette arbejde. Jeg har fornemmet, hvordan det kan bære én oppe i mødet med de svære livssituationer og fortællinger, at man aldrig er alene om at hjælpe en klient. Faktisk har jeg fået lyst til at uddanne mig både til kropsbehandler og socialrådgiver - efter jeg har set, hvor meget det også hjælper patienten at få fat i sine ressourcer ad andre veje"

At give noget tilbage

Karen fremhæver også vigtigheden af, at patienten oplever en gensidighed. At patienten ikke kun er en patient, der modtager, men også kan give noget tilbage til behandlerne:

   "Det gjorde særligt indtryk på mig, da en patient blev opfordret til at undervise mig og kropsbehandleren i de øvelser, hun havde lært i Oasis. Den stolthed og glæde over at kunne give noget igen, var ikke til at tage fejl af," siger hun og tilføjer, at det ikke kun er behandlerne, der møder patienterne som unikke mennesker med varme og tillid. 

   "Det er hele huset - ikke mindst i sekretariatet - at man bliver taget imod med smil og navn, som de altid kan huske. Det har flere patienter bemærket som en særlig Oasis-kvalitet," smiler Karen Damgaard. 


Webdesign: Webbureauet 1101K