"Det giver mig ro at komme i haven"

10.04.2024 | Af: Tanja Weiss

"Sådan kan man kan have det indeni og udenpå" - lavet af deltager i haveterapigruppen

Naturen dømmer ikke, kræver ikke. Derfor giver det ro og virker afstressende at komme ud i naturen. Det har Oasis´ patienter også opdaget i naturgruppen. Et tilbud som Oasis fortsætter med den 18. april 2024.

Naturterapi  er en terapiform, hvor naturen, haven, havearbejde og haveaktiviteter har til formål at forbedre den fysiske, følelsesmæssige og  mentale sundhed. Det er nu også blevet et gruppebehandlingstilbud til Oasis´ patienter, som allerede går i individuel behandling. Det blev første gang afprøvet i foråret 2023 af en psykolog og kropsbebehandler, som også har efteruddannelse i haveterapi. Det blev taget så godt imod af de deltagende patienter, at Oasis har valgt at gentage successen både forår og efterår 2024.

Her kan jeg slappe af - her er jeg ikke bange for at sige noget  (Alaa, 47 år)

Ophold og aktiviteter i naturen hjælper blandt til, at hjernen går fra den fokuserede opmærksomhed til spontan og fri opmærksomhed. Det kan også være med til at åbne deltagernes sanser og hjælpe til at blive bedre til at være i nutiden istedet for i fortiden. Her holder svære traumeoplevelser til, som  hele tiden presser sig på for at komme op til overfladen i nutiden og dermed spærrer for, at man kan være til stede i nutiden hos ens børn og familie eller på arbejdsmarkedet.

At være her hjælper mig til at finde ind i noget mere positivt -  positive minder fra mit hjemland" (Badee, 45 år)

De første deltagere kunne da også allerede efter 11 gange konstatere, at det virker beroligende og fordybende at være i kontakt med blomster og natur i Naturterapihaven i parken ved Vestre Kirkegård i København. Her blev forløbet afviklet hver tirsdag fra marts til maj 2023. Og det vil det fortsætte med i april 2024.

Jeg er glad for, at der både har været planlagte aktiviteter og at vi har måttet gøre, hvad vi havde lyst til " (Sophia, 50 år)

Evalueringen og kvalitative interviews med deltagerne viser, at de har fået  kontakt til noget ressourcefyldt; gode minder eller her-og-nu-oplevelser. žDesuden at deltagerne har fået kontakt med noget mere håbefuldt og mindre negativt. Til trods for, at patienterne alle var alvorligt traumatiserede med mange psykiske og fysiske smerter, så terapeuterne hos alle:

žUmiddelbar nysgerrighed, begejstring, glæde, taknemmelighed og fascination  - det legende og den gensidige omsorg kom frem, da vi var i naturen"

Alle deltagernes navne er redaktionen bekendt, men optræder her annonymt med opdigtede navne.