Kan syriske flygtninge sendes hjem?

02.10.2020 | Af: Tanja Weiss

Udlændingestyrelsen er begyndt at indkalde til interviews om opholdstilladelsen for syrere med beskyttelsesstatus (§7,3) fra Damaskus området. Men flygtninge med politisk asyl (§7,1) og deres familier kan ikke få inddraget deres opholdstilladelse. Trods hidtil ingen hjemsendelser, løber rygterne stærkt blandt syrere.

Der verserer mange rygter på Facebook og andre sociale medier blandt syriske flygtninge om, at nogle får inddraget deres opholdstilladelse og risikerer at blive sendt tilbage til Syrien. 
Patienter i Oasis taler også om det og får reaktiveret deres angst og stress af af høre på de løse rygter og nyheder båret af disse.Vi vil derfor her kort beskrive, hvem Udlændingestyrelsen har fokus på og hvordan processen foregår:Det drejer sig alene om 
  • Syrere fra Damaskus-provisen, som har fået asyl på baggrund af de generelle krigsforhold. De har hidtil fået såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus efter udlændingelovens § 7, stk. 3.
  • Det er en bestemmelse, der blev indført i 2015, og som er møntet på asylansøgere uden individuelle asylmotiver
  • Deres opholdstilladelse kan ud fra de danske regler inddrages eller nægtes forlænget, nu hvor den generelle sikkerhedssituation i Damaskus-provinsen er forbedret
Nogle af disse syrere kan være familiemedlemmer til herboende flygtninge med konventionsstatus, og de har fortsat ret til beskyttelse. Ingen med individuel asyl efter §7,1 kan sendes hjem. Her er Danmark enig med UNCHR og andre lande.

Processen tager lang tid

Hvis du hører til blandt dem, der har modtaget et brev om, at din opholdstilladelse ikke kan forlænges eller er blevet inddraget, vil du1) blive indkaldt  til interview i Sandholm  for at få vurderet dit opholdsgrundlag 2) Hvis din midlertidige beskyttelsesstatus bliver inddraget er udlændingemyndighederne forpligtet til at se på, om der er individuelle forhold, der giver beskyttelsesbehov. Sidst de kiggede på sager af denne art i marts 2020, fandt de frem til, at alle havde personlige forhold der medførte risiko ved hjemsendelse, hvorfor der i sidste ende ikke kunne inddrages nogen opholdstilladelser.3) Det betyder, at der er meget lille sandsynlighed for, at nogen vil blive sendt hjem og inden da, skal du kontakte Dansk Flygtningehjælps asylrådgivning og få en advokat, som kan hjælpe dig med at få sagen i Flygtningenævnet.Der er i øjeblikket mange måneders ventetid i både Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet.