Historisk dom over tidligere syrisk oberst giver håb om retfærdighed

14.11.2021 |

I går blev den 58-årige, Anwar Raslan, idømt livsvarigt fængsel for tortur og forbrydelser mod menneskeheden. Han har stået i spidsen for det berygtede Al-Khatib fængsel i Damaskus, hvor over 4000 mennesker er blevet tortureret. Selvom han havde fået asyl som flygtning i Tyskland, blev han ikke opdaget af myndighederne, før han blev genkendt af andre flygtninge

Den tidligere oberst kom til Tyskland som flygtning i 2014, men andre syrere i Tyskland genkendte ham som chef for det berygtede al-Khatib-fængsel i Damaskus og gjorde anklagemyndigheden opmærksom på hans fortid. 

Han blev anklaget og dømt for 58 mord, såvel som voldtægt og seksuelle overgreb og tortur mod mindst 4000 mennesker i perioden 2011-12.

50 flygtninge vidnede i sagen mod Anwar Raslan. De kunne berette om tortur begået, ikke kun af menige fængselsansatte, men også af Anwar Raslan selv. Wassim Mukdad, som var fængslet i 2011, sagde i retten i Koblenz: "For mig er det første skridt på en meget lang vej mod retfærdighed"

Internationalt forbillede

Tyskland opererer med såkaldt universel jurisdiktion. Det betyder, at den tyske anklagemyndighed retsforfølger alvorlige internationale forbrydelser, også selvom de ikke har fundet sted på tysk jord.

Dommen bliver derfor den første dom over statsstyret tortur i Syrien. Og det er første gang, at det er blevet anerkendt, at Assad regimet har begået forbrydelser mod menneskeheden og hans egen befolkning.
Efter mere end et årtis borgerkrig er der desværre ikke udsigt til, at syriske torturbødler kan dømmes i Syrien, hvor Assad-regimet fortsat er ved magten.

Derfor er universel jurisdiktion et vigtigt redskab, når det skal sikres, at torturbødler ikke slipper ustraffet fra deres ugerninger. Uanset om de kommer fra Syrien, Belarus eller andre lande.

Den historiske dom giver også håb om retfærdighed for de mange mennesker, som uden egen skyld har mistet deres deres land, identitet, arbejde og nogle gange deres helbred og liv pga. fængsling, tortur og flugt.